WARSZTATY PRZEDŚWIĄTECZNE

Jedną z tradycji wielkanocnych jest zwyczaj wykonywania i święcenia  palm na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy w Niedzielę Palmową, rozpoczynającą Wielki Tydzień dlatego i my wierni tradycjom postanowiliśmy 8 kwietnia 2017 roku kilka palm wykonać. Każdy przyniósł co tylko mógł, były bazie, forsycje, suszone kwiaty i trawy, kwiaty z bibuły, wstążeczki. Prace trwały całe popołudnie, a efekty nas samych zaskoczyły. Palmy były przeróżne, ale każda wyjątkowa gdyż wykonana wlasnoręcznie w wyjątkowej radosnej atmosferze, przy rozmowach międzypokoleniowych.

Z kilku zaplanowanych palm zrobiła sie ponad setka, a uczestnicy wspólnego  ich tworzenia jednomyślnie stwierdzili, że bawili się świetnie i w taki sposób rozpoczęliśmy naszą co roczną kolpingowską tradycję do spotkania się i doskonalenia swoich zdolności tworzenia palm, ale przede wszystkim do poświęcenia chwili na rozmowę z innymi, czego tak bardzo brakuje w dzisiejszych czasach.