Kolping Seniorom 2019 - Wycieczka do Gdańska

24.09.2019 r. zorganizowaliśmy w ramach programu Kolping Seniorom wycieczkę do Gdańska "Śladami histrorii..." dla Seniorów z naszych miejscowości.

Dzień był przepiękny, jesienne słońce grzało gdy zajechaliśmy w pierwsze miejsce z programu naszej wycieczki, którym był narodowy pomnik pamięci Westerplatte. Zwiedziliśmy ruiny koszar, a także wspieliśmy się pod sam pomnik skąd rozciągał się widok na port Gdański. Pani Aleksandra, nasza przewodniczka opowiedziała nam o wydarzeniach sprzed 80lat czyli o wybuchu II wojny światowej 1września 1939r. i obrońcach półwyspu.

Z Westerplatte przejechaliśmy do Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, gdzie zwiedziliśmy wystawę główną składająca się z trzech bloków „Droga do wojny”, „Groza wojny” oraz „Długi cień wojny”. Ekspozycje dokładnie przedstawiały tragiczne doświadczenia II wojny swiatowej, jej genezę i skutki, jej ofiary i sprawców, a także jej bohaterów i losy zwykłych ludzi. Przeżyliśmy bardzo ważną lekcję histori o której nie można zapomnieć.

Wszyscy trochę zmęczeni, ale zadowolenia udaliśmy się po zwiedzaniu na obiad, a po obiedzie zajrzeliśmy jeszcze na Długi Targ, odwiedziliśmy Neptuna, zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia pod fontanną i szczęśliwie wrócliśmy do domu.